DAMUS

EDB-programmet til musikskolens administration

Keld Karnov Schmidt
Lindebjerghave 50
5474 Veflinge
DK-Danmark


Telefon: 2045 1214

Gamle Damus-udgaver

10/2 2018

 

Lidt Damus-historie

(Alle aktuelle brugere er hjulpet med over i SpeedAdmin og holdes opdateret til dagens version)

Den allerførste udgave af Damus blev programmeret af Keld på Commodore64 maskiner i 1984, og den kunne håndtere op til 1000 elever og 100 lærere - og det var stort dengang ;-)

Det var skrevet i programmeringssproget COMAL, som var dansk udviklet og ualmindelig brugervenligt efter datidens normer. Vi brugte bløde 5 1/4" disketter, og de var ikke altid lige holdbare. Når programmet startede en sortering af elever i forskellige søgninger, var der tid til at drikke kaffe undervejs, og enkelte musikskoler gav udtryk for at deres maver havde svært ved at tåle så meget kaffe...

Så kom PC'ere med DOS ned i pris, og det blev muligt for musikskolerne at købe sådan noget grej.
Damus-programmet blev programmeret om og data konverteret til en DOS-version. Det blev indført i over 160 af de gamle kommuner. Nu byggede systemet på Btrieve som databasesystem, og sortering og søgninger blev markant optimeret. Der kunne laves automatiske flettefiler til Word og Excel. Det kunne afvikles i et rent DOS-miljø, og med DosPrn  var det muligt at udskrive på vilkårlige printere i netværket - også Windowsprintere.
Programmet blev så afviklet i et vindue og kunne installeres på et vilkårligt netværk og på alle Windowsversioner fra 3.10 gennem 95, 98, XP og frem til dagens Windowsudgaver.

Programmet var menuopdelt og var resultatet af mange års løbende udvikling i samarbejde med ledere og sekretærer i musikskolerne - samt deres it-folk. Det var et stadigt mål at forbedre programmets funktionalitet - i stedet for at fokusere på om det var et rent Windows-program. Det har jeg i øvrigt fået en del skæld ud for gennem tiden ...

I forbindelse med kommunesammenlægningerne gennem 2006-2008 opstod behovet for at lave en ren Windows-udgave af programmet.  I samarbejde med Torben Melander og Sean Dollard fra Trendware  i Glamsbjerg på Fyn lavede vi en overgang til en helt ny Windows-baseret programmering af hele systemets bagvedliggende teknik og med Firebird som database-system. Programmeringssproget var nu Delphi, og det holdt jeg mig fra, så herfra stod jeg udelukkende for kundekontakt, kurser og udvikling, mens de klarede teknikken på bedste vis.

Der var 60 musikskoler, der brugte denne udgave, og i foråret 2013 var tiden moden til en samlet udvikling af en web-baseret Damus-løsning. Den plan er nu 'overhalet' af udviklingen og sikret gennem den indgåede aftale med SpeedWare.

 
Har du brug for at kigge i 'gamle' data' ?

Hvis der opstår et stort og reelt behov for at trække elevtal ud af de gamle sæsoner, kan du kontakte mig (Keld), så vi kan aftale et forløb. Det kan grundlæggende lade sig gøre, men der er naturligvis lidt arbejde forbundet med at rode i så gamle data. Jeg har i min bankboks gemt de backup-filer, som jeg gennem tiden har fået tilsendt ifm. support, hjælp, eftersyn og konverteringer.

Så måske HAR jeg allerede dine data liggende i MINE gemmer ???

Hvis ikke er næste skridt, at du starter med at lave en backup af din aktuelle sæson fra den GAMLE Damus :

Den hurtige :
I Damus laver du en ZIP-fil, der indeholder ALLE data fra en sæson. Vælg System+ KopierData+ LavNyZip+ VælgSæt og lad maskinen opbygge filen SIKKER.ZIP. Derefter skifter du over i dit mail-program og laver en mail til
keld@damus.dk  hvor du vedhæfter denne zip-fil.

Den lidt mere langsomme :
Hvis denne metode af en eller anden årsag IKKE virker, bruger du metode 2, som IKKE komprimerer filerne først - dvs der er mange filer, der skal med og de fylder 5-6 gange mere.

Start først Damus og under System+ Systemfil  kan du under "Drev og sti til filer"  se filernes fysiske placering. Afslut derefter Damus og sørg for at alle øvrige brugere også er ude af programmet.

Start en ny mail til  keld@damus.dk

Bed nu om at vedhæfte en fil og klik dig over i det drev og den mappe, hvor dine Damus data-filer lå. Her er det vigtigt, at du markerer ALLE filer, der hedder  FIL til efternavn.

(afhængig af hvilket mailprogram og Windowsversion du bruger, kan du måske få lov til at markere ALLE filerne på en gang)

Vedhæft dem og send filen af sted til Keld.

Den gamle med snegle-post :
Hvis du ikke har adgang til at vedhæfte zip-filer til en mail, kan du i stedet vælge via Stifinder at kopiere filen SIKKER.ZIP ud på en diskette, en cd eller en usb-nøgle - og sende den med almindelig post til mig.