EDB-programmet til musikskolens administration

Den allerførste udgave af Damus blev på opfordring fra Jørn Lorenzen, Søndersø Musikskole programmeret af Keld på Commodore64 maskiner i 1984, og den kunne håndtere op til 1000 elever og 100 lærere – og det var stort dengang 😉

Det var lavet i sproget COMAL, som var dansk udviklet og ualmindelig brugervenligt efter datidens normer. Vi brugte bløde 5 1/4″ disketter, og de var ikke altid lige holdbare. Når programmet startede en sortering af elever i forskellige søgninger, var der tid til at drikke kaffe undervejs, og enkelte musikskoler gav udtryk for, at deres maver havde svært ved at tåle så meget kaffe …

Så kom PC’ere med DOS ned i pris, og det blev muligt for musikskolerne at købe sådan noget grej.
Jeg programmerede Damus om, og data blev konverteret til en DOS-version. Den blev indført i over 160 ud af de 273 gamle kommuner, mens mange af de helt små kommuner nøjedes med regneark og papir.

Nu byggede systemet på Btrieve som databasesystem, og sortering og søgninger blev markant optimeret. Der kunne laves automatiske flettefiler til Word og Excel – og der kunne afsendes både enkeltvise og gruppe-sms og mails inde fra programmet. Med det rigtige udstyr kunne man desuden foretage telefonopkald direkte til personer gemt i Damus.

Programmet kunne afvikles i et rent DOS-miljø samt under Windows, og med et lille program (DosPrn) var det muligt at udskrive på vilkårlige printere i alle netværk – også Windowsprintere.
I Windows blev Damus-programmet rent teknisk afviklet i et vindue, og det kunne installeres på kommunernes vilkårlige netværk (som fx Citrix) og på alle Windowsversioner fra 3.10 gennem 95, 98, XP og frem til dagens Windowsudgaver. (bl.a Windows 10)
Programmets menuer og indhold var resultatet af mange års løbende udvikling i tæt samarbejde med ledere og sekretærer i musikskolerne – samt deres it-folk. Det var et stadigt mål at forbedre programmets funktionalitet – i stedet for at fokusere på, om det var et rent Windows-program. Det har jeg så måttet høre en del for gennem tiden …

I forbindelse med kommunesammenlægningerne gennem 2006-2008 opstod behovet for at lave en ren Windows-udgave af programmet. I et godt samarbejde med Torben Melander og Sean Dollard fra Trendware i Glamsbjerg på Fyn lavede vi en overgang til en helt ny Windows-baseret programmering af hele systemets bagvedliggende teknik og med Firebird som database-system. Programmeringssproget var nu Delphi, og det holdt jeg mig fra, så herfra stod jeg udelukkende for al kundekontakt, kurser og udvikling, mens de klarede teknikken på bedste vis.
Der var efter kommune-sammenlægningen i 2007 over 60 musikskoler, der brugte denne udgave, og i foråret 2013 var tiden moden til en samlet udvikling af en web-baseret Damus-løsning.

Den plan er nu ‘overhalet’ af udviklingen, og fremtiden blev sikret gennem den indgåede aftale med SpeedWare.